Kongebjørka og Fredslunden

Kongebjørka har blitt en del av norsk historie. I april 1940 var tyske okkupasjonsstyrker på jakt etter Kong Haakon 7. og Kronprins Olav. De søkte ly i Molde, hvor de to bodde på Glomstua i utkanten av byen. Regjeringen og Dronningen, som også hadde rømt med dem, bodde andre steder i Molde.

Historien bak bildet

Det gikk rykter om at Kongen ikke lenger fungerte som Norges statsoverhode. For å avkrefte ryktene og roe ned folk tilkalte de et pressemedlem, Per Bratland, som ble fraktet med bind for øynene til Glomstua. Han skulle intervjue Kongen og Kronprinsen, men umiddelbart da han kom frem gikk flyalarmen, og de to kongelige søkte ly under det som i dag heter Kongebjørka. Per fikk imidlertid tatt bilder, blant dem det nå ikoniske bildet av Kong Haakon og Kronprins Olav under bjørketrærne.

Fredslunden

Fredslunden er et initiativ som springer ut ifra tanken om frihet fra undertrykkelse. Den ligger ved Kongebjørka og er gromark for en rekke eiketrær som har blitt plantet av forkjempere for menneskeverd og fred. De første som plantet eiketrær i Fredslunden var Afrikas første vinner av Nobelprisen i litteratur, Wole Soyinka fra Nigeria, og forfatteren Yasal Kemar fra Tyrkia.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: